•  

       

       

       

       

       

       

       

        • Zážitky z pobytu na Orave: Pohostinnosť a prírodné krásy pri dedinke Lomná
          • Zážitky z pobytu na Orave: Pohostinnosť a prírodné krásy pri dedinke Lomná

            14. 5. 2024

            Náš nedávny pobyt na chate pri malebnej dedinke Lomná na Orave nám poskytol autentický zážitok zo života v súlade s prírodou.

            Nezabudnuteľné chvíle s nami zdieľala rodina Antušáková. Ich otvorenosť a ochota zdieľať s nami svoje domáce prostredie nám umožnili zažiť pravú oravskú pohostinnosť. Pozorovanie denných činností, starostlivosť o dobytok a včelárstvo, nám dalo cenný vhľad do oravského spôsobu života. Tieto skúsenosti nám umožnili lepšie pochopiť spätosť ľudí s prírodou a zodpovednosť, ktorú cítia za jej ochranu a udržateľnosť.

            Počas prechádzky chotárom sme si navyše pochutnali na slanine, ktorú sme opiekli priamo v teréne. Tieto kulinárske zážitky sprevádzané hrou spoločenských hier prispeli k súdržnosti nášho kolektívu a zanechali v nás silné spomienky. Posledný večer sme si spoločne užili opekačku pri chate.

            Náš pobyt pri dedinke Lomná na Orave bol skutočným osviežením ducha a príkladom ako krásy prírody a srdečnosť miestnych obyvateľov môžu obohatiť naše životy. Rodina Antušákova nás privítala s otvorenými rukami a my sa tešíme na to, keď sa k nim budeme môcť znova vrátiť a znova zažiť túto neopakovateľnú atmosféru.

            Peter Boško SDB, vychovávateľ